Psyche

"Er is geen enkel lichaamsdeel dat, als het gebroken is, zoveel pijn doet als het hart", is een uitspraak die ik eens gelezen heb en voor velen zo herkenbaar is. Hiermee is denk ik ook wel een brug gelegd naar de uitleg van de psyche als onderdeel van de vijf natuurgerichte principes.
 
Het woord 'psyche' stamt uit de Griekse taal, waar het 'ziel' betekent. Het is niet aan te raken, niet stoffelijk. Het denkvermogen, gedragspatronen, emoties, intuïtie, zij allemaal zijn onderdeel van de psyche. Zij gezamenlijk vormen onze innerlijke mens.
 
Wanneer deze uit balans is, communiceert zij met de uiterlijke mens: ons fysieke lichaam. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Alleen werken aan de lichamelijke klachten zal slechts een tijdelijk effect sorteren. Bewustwording van de grondslag van de klachten zal de balans verder helpen te herstellen. Het is op deze wijze dat het zelfherstellend vermogen van ons lichaam wordt geactiveerd.
 
Teneinde dit bewustwordingsproces in gang te zetten maak ik gebruik van de reguliere anamnistische uitgangspunten, de opvattingen binnen de chakraleer, de invalshoek der vijf elementen, de kennis van de meridiaanbanen en (last but not least) het met elkaar delen in de vorm van eenvoudigweg een goed gesprek. 
 
Een bekende uitspraak van Carl Gustav Jung, psycholoog (1875-1961) is: "De schoen die de één perfect past, knelt bij de ander. En zo heeft iedereen ook zijn eigen maat van een bevredigend leven".
Het begrip 'de mensheid' is wellicht te definiëren, maar het zegt niets over ieder mens als individu.
 
Bij Thaise Yogamassage werk ik wat meer op de chakra's en de meridiaanbanen. Als gevolg van het meditatieve karakter van deze massagevorm ontstaat een gevoel van innerlijke rust en ruimte.
 
Ook de haptonomische ontspanningsmassage kan als behandelvorm gekozen worden. Hier worden alle 'lichamen' weer met elkaar verbonden en tot één geheel gemaakt.
 
Een welgevoede psyche in balans prikkelt het lichaam tot zelfregulering van energie, op een geheel natuurlijke en eigen wijze.
 
De cirkel is rond: Ouroboros